Komisja konkursowa oceniła 50 potraw zgłoszonych do konkursu pn. „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów.” Komisja zwróciła uwagę na jak najwierniejsze oddanie bogactwa tradycyjnej kuchni na terenie Mazowsza, profesjonalne i zgodne z recepturą wykorzystanie produktów, smak, dobór składników, wygląd i aranżację.
Komisja przyznała następujące miejsca dla autorów potraw:
Potrawy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego- danie główne, zupy, przystawki
I miejsce: Anna Skowron z Brzeźna– karkówka z zupą cebulową i pieczarkami
II miejsce: Kazimiera Markowska z Żabina- zupa grzybowa
III miejsce: Anna Kwiatkowska z Cisku – wątróbka w śmietanie
Wyróżnienie: Jadwiga Pietras z Lipianki – Kartoflak z kiełbasą i surówką
Henryk Napiórkowski z Cisku- boczek z piekarnika
Ciasta i desery
I miejsce: Celina Garwarska z Goworowa- ciasto z dyni drożdżowe
II miejsce: Zofia Siekierska z Ostrołęki – ciasto korzenne z jabłkami
III miejsce: Bożena Mierzejewska z Grabowa – słone paluszki z kminkiem
Wyróżnienie: Teresa Dudek z Lipianki- ciastka lemingtony
Regina Zięba z Lipianki- faworki
Sałatki i surówki
I miejsce: Hanna Dąbkowska z Ponikwi Dużej – śledzie pod pierzynką
II miejsce: Krystyna Zięba z Jawor Starych – sałatka z selera naciowego
III miejsce: Hanna Perzanowska z Olszewo Borek – sałatka z ziemniaczaną
Wyróżnienie: Krystyna Kapuścińska z Brzeźna– sałatka tradycyjna
Elżbieta Twardziak z Żabina- sałatka z bobem
Napój bezalkoholowy lub alkoholowy
I miejsce: Kazimierz Szypulski z Myszyńca- nalewka z derenia jadalnego
II miejsce: Jerzy Kwiatkowski z Cisku- nalewka z mięty
III miejsce: Magdalena Dudziec z Borawego- malinówka na bimberku
Wyróżnienie: Barbara Lendzioszek z Brzeźna – syrop kwiatowy
Józef Marian Wąsiewski z Ostrołęki- słodkie wino czerwone
Nagrody ufundował Powiat Ostrołęcki i Samorząd Województwa Mazowieckiego.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie i do zobaczenia za rok?