Tradycja jest nieodłącznym elementem polskiej kultury. Nasi przodkowie z ogromną pieczołowitością dbali, aby obyczaje, wiedza i inne cenne wartości przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Dokładano wszelkich starań, aby uchronić je przed zapomnieniem. Dziedzictwo kulinarne jest jednym z elementów kultury, a te lokalne, regionalne jest nam szczególnie bliskie. Konkurs “Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów” jest przykładem na poszukiwanie, odtwarzanie i upowszechnianie wiedzy o jego bogactwie. Dwudziesta z kolei edycja tego wydarzenia przyniosła nowe i zarazem potwierdziła po raz kolejny, przykłady potraw charakterystycznych dla Mazowsza. Poznajcie te przykłady i autorów zwycięskich potraw:
Potrawy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (dania główne, zupy, przystawki)
Karkówka pieczona, Jerzy Kwiatkowski
Boczek wędzony, Stanisław Kołodziejczyk
Kasza gryczana z indykiem i grzybami, Anna Kwiatkowska
Ciasta i desery
Sernik, Teresa Biedrzycka
Jabłecznik, Danuta Kapuścińska
Rolada bezowa, Małgorzata Jasińska
Sałatki i surówki
Sałatka z cukinii na zimę, Barbara Drabot
Śledzie pod pierzynką warzywną, Danuta Gołasiewicz
Surówka z młodej kapusty, Bożena Mierzejewska
Napój bezalkoholowy lub alkoholowy
Cytrynówka Zofii, Zofia Sobotka
Nalewka z mięty, Teresa Choromańska
Wino sosnowe, Wiesława Mierzejewska.
W organizację urodzinowej edycji konkursu włączyli się: Powiat Ostrołęcki, Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce, Koło Gospodyń Wiejskich w Lipiance, Sejmik Województwa Mazowieckiego. I towarzyszą nam od początku tego konkursu.