Konkurs kulinarny dla seniorów po raz 20-ty!
Konkurs kulinarny dla seniorów po raz 20-ty!
piątek, 20 października 2023

Tradycja jest nieodłącznym elementem polskiej kultury. Nasi przodkowie z ogromną pieczołowitością dbali, aby obyczaje, wiedza i inne cenne wartości przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Dokładano wszelkich starań, aby uchronić je przed zapomnieniem. Dziedzictwo kulinarne jest jednym z elementów kultury, a te lokalne, regionalne jest nam szczególnie bliskie. Konkurs “Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów” jest przykładem na poszukiwanie, odtwarzanie i upowszechnianie wiedzy o jego bogactwie. Dwudziesta z kolei edycja tego wydarzenia przyniosła nowe i zarazem potwierdziła po raz kolejny, przykłady potraw charakterystycznych dla Mazowsza. Poznajcie te przykłady i autorów zwycięskich potraw:

Potrawy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (dania główne, zupy, przystawki)

Karkówka pieczona, Jerzy Kwiatkowski

Boczek wędzony, Stanisław Kołodziejczyk

Kasza gryczana z indykiem i grzybami, Anna Kwiatkowska

Ciasta i desery

Sernik, Teresa Biedrzycka

Jabłecznik, Danuta Kapuścińska

Rolada bezowa, Małgorzata Jasińska

Sałatki i surówki

Sałatka z cukinii na zimę, Barbara Drabot

Śledzie pod pierzynką warzywną, Danuta Gołasiewicz

Surówka z młodej kapusty, Bożena Mierzejewska

Napój bezalkoholowy lub alkoholowy

Cytrynówka Zofii, Zofia Sobotka

Nalewka z mięty, Teresa Choromańska

Wino sosnowe, Wiesława Mierzejewska.

W organizację urodzinowej edycji konkursu włączyli się: Powiat Ostrołęcki, Muzeum Kultury Kurpiowskiej w Ostrołęce, Koło Gospodyń Wiejskich w Lipiance, Sejmik Województwa Mazowieckiego. I towarzyszą nam od początku tego konkursu.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Skip to content