17 października 2019r. w Lipiance odbył się najpyszniejszy konkurs w regionie, czyli „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów”. Była to XVI edycja tego wydarzenia. Zgłosiła się rekordowa ilość uczestników, w czterech kategoriach wykonawczych udział wzięło 71 osób.
Do oceniania potraw powołano 4 komisje, które wyłoniły zwycięzców w każdej kategorii:
Kategoria sałatki i surówki:
I miejsce – Sałatka z buraków w wykonaniu Teresy Dudek z Lipianki
II miejsce – Sałatka warzywna w wykonaniu Elżbiety Zalewskiej z Borawego
III miejsce – Jesienna sałatka z buraka w wykonaniu Celiny Garwarskiej z Goworowa
kategoria dania główne, zupy, przystawki:
I miejsce- Kiełbasa wiejska w wykonaniu Henryka Napiórkowskiego z Cisku
II miejsce – Kaszanka w wykonaniu Haliny Wieczorek z Lipianki
III miejsce- Barszcz wiejski w wykonaniu Elżbiety Warszawik z Rzekunia
Wyróżnienia w tej kategorii otrzymały:
Wiesława Dziełak z Rębisz Kolonii za „Paszteciki drożdżowe z barszczem”
Krystyna Kapuścińska z Brzeźna za potrawę „Kurczak faszerowany”
Jadwiga Pietras za „Chleb”
kategoria ciasta i desery:
I miejsce – Ciasto śliwkowe po staropolsku w wykonaniu Zofii Siekierskiej z Ostrołęki
II miejsce – Ciastka przez maszynkę w wykonaniu Marii Pawłowskiej z Suska Nowego
III miejsce – Pachnąca piernikowa babka w wykonaniu Zofii Maliszewskiej z Lipianki
kategoria napoje alkoholowe i bezalkoholowe:
I miejsce – Nalewka z derenia w wykonaniu Kazimierza Szypulskiego z Myszyńca
II miejsce- Domowa nalewka z pigwy w wykonaniu Edwarda Zalewskiego z Borawego
III miejsce- Miód pitny czwórniak w wykonaniu Stanisławy Kaliszewskiej z Kadzidła
Wyróżnienia trafiły do:
Józefa Wąsiewskiego z Ostrołęki za „Wino słodkie z wiśni”
Barbary Kaczyńskiej z Rębisz Parcele za „Sok z mięty”
Krystyny Kupis z Borawego za „Domowe wino z winogrona”
Organizatorami byli: Towarzystwo Przyjaciół Goworowszczyzny, Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie.
Podziękowania za pomoc w organizacji konkursu dla pań z KGW w Lipiance (za pomoc w gotowaniu 🙂 ) oraz wolontariuszy Damiana Kośnika i Patryka Andrzejewskiego (za poświęcony czas spędzony na próbach i pomoc w przygotowaniu biesiady).
Nagrody sfinansowali: Powiat Ostrołęcki, Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie, Makarony Czaniecki, Develey, Krzysztof Dąbrowski, Samorząd Województwa Mazowieckiego w osobach Mirosław Augustyniak Radny Sejmiku Mazowieckiego i Mariusz Popielarz dyrektor Delegatury w Ostrołęce Urzędu Marszałkowskiego.