12 października w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Lipiance, odbyła się 19. edycja konkursu kulinarnego pod nazwą „Więcej życia w życiu. Tradycje kulinarne seniorów”. Do udziału w konkursie na etapie rekrutacji zgłosili się uczestnicy m.in. z Wąsewa, Borawego, Czerwina, Rzekunia, Goworowa oraz Ostrołęki.
Komisja konkursowa oceniła 57 potraw zgłoszonych do konkursu. Szczególną uwagę zwracali na jak najwierniejsze oddanie bogactwa tradycyjnej kuchni na terenie Mazowsza, profesjonalne i zgodne z recepturą wykorzystanie produktów, smak, dobór składników, wygląd i aranżację.
Komisja przyznała następujące miejsca dla autorów potraw:
Potrawy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (dania główne, zupy, przystawki)
I miejsce: Danuta Gołasiewicz – krokiety z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi
II miejsce: Stanisław Kołodziejczyk– kiełbasa swojska
III miejsce: Janina Zięba – medaliony- placki ziemniaczane z mięsem
Wyróżnienie: Kazimiera Markowska – zupa dyniowa z kluskami z tartych ziemniaków
sałatki i surówki
I miejsce: Joanna Dudziec – surówka z czerwonej kapusty
II miejsce: Krystyna Wąsiewska – sałatka z kurczakiem wędzonym
III miejsce: Małgorzata Majk – sałatka z kurczakiem
Napój alkoholowy lub bezalkoholowy
I miejsce: Krystyna Zięba – nalewka z winogron
II miejsce: Regina Zięba – cytrynówka
III miejsce: Danuta Gręda– wino
Wyróżnienie: Stanisław Rutkowski – napój lemoniada cytrynowa
ciasta i desery
I miejsce: Halina Bednarczyk – makowiec
II miejsce: Elżbieta Twardziak – sernik z kakaem
III miejsce: Elżbieta Krajewska – ciasto miodownik
Wyróżnienia: Maria Pawłowska – ciasto anielskie, Zofia Skierkowska – puszysty placek z owocami jesiennymi
Nagrodę publiczności otrzymał schab wędzony w wykonaniu Henryka Napiórkowskiego.
Organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Goworowie. Nagrody dla laureatów oraz uczestników ufundował Powiat Ostrołęcki w ramach współorganizacji zadania.